Veelgestelde vragen

Is Coalitiemeter gerelateerd aan een peiler?

Nee. Coalitiemeter is een geheel zelfstandige website en is niet gelieerd aan een politieke organisatie. Coalitiemeter baseert de berekeningen op basis van de peilingen van de politieke barometer, de peiling van Maurice de Hond en de peiling van TNS Nipo.

Geeft Coalitiemeter een advies?

Nee. Coalitiemeter doet uitsluitend een alternatieve weergave van de peilingen. Informatie op deze website is objectief verkregen en wordt op geen enkele wijze getoetst tegen de politieke voorkeur van de bezoeker.

Soms spreekt Coalitiemeter van "uitsluitingen". Zijn die door Coalitiemeter zelf bedacht?

Coalitiemeter maakt melding van de uitsluiting, maar past hem niet toe. We beperken ons tot een zo objectief mogelijke analyse. Het is ook daarom dat we alleen de uitsluitingen melden die door lijsttrekkers zelf uitdrukkelijk in de media zijn geuit.

De volgende uitsluitingen worden momenteel toegepast:
Vaststelling Bron Quote
De SP sluit de PVV uit NRC - 1 juni 2012 (link) "Ook wil de partij, behalve met Geert Wilders, met iedereen samenwerken. Dat zegt de SP-top vandaag in NRC Handelsblad."
D66 sluit de PVV uit NOS - 31 mei 2010 (link) "Lijsttrekker Pechtold sluit een coalitie met de PVV uit."
Het CDA sluit de PVV uit BNR - 16 mei 2012 (link) "Door de recente ervaringen sluit CDA-lijsttrekkerskandidaat Sybrand van Haersma Buma de PVV van Geert Wilders uit als coalitiegenoot na de komende Tweede Kamerverkiezingen."
VVD sluit PVV uit NOS - 21 maart 2014 (link) "VVD-fractieleider Halbe Zijlstra: Met een partij met dergelijke opvattingen gaan wij dus niet samenwerken, ook niet op lokaal niveau. Een gedoogconstructie zou nu niet meer kunnen."
PvdA sluit PVV uit NOS - 21 maart 2014 (link) "PvdA-leider Diederik Samsom: Zolang Wilders doorgaat met zijn haatpolitiek zal de PvdA in het geweer blijven komen. Nederlanders moeten weten dat zij veilig zijn in dit land en erbij horen, ongeacht hun afkomst."
ChristenUnie sluit PVV uit Groot nieuws radio - 23 januari 2017 (link) "Laat ik het helder zeggen. Ik zal uit alle beleefdheid gaan praten, we zullen een kopje koffie drinken. Maar een kabinet vormen met de PVV, dat gaan we niet doen", aldus Segers in De Nieuwe Morgen.
GroenLinks sluit PVV uit Klaver sluit VVD niet uit, PVV wel - 15 januari 2017 (link) "Ik sluit niemand uit, behalve de PVV", aldus Klaver in het televisieprogramma WNL Op Zondag.

Wat betekent "overeenkomstigheid"?

Elke dinsdag stemmen partijen in de Tweede Kamer voor wetsvoorstellen, amendementen, moties en begrotingsvoorstellen. De overeenkomstigheid betekent dat deze partijen op een onderwerp dezelfde afweging maakten.